karela ka bharta

 Helloooooooo foodies hope all of u are doing well. Here's a very interesting recipe for all of you. Today's recipe is about "karela ka bharta😍" 




So, let's start with the ingredients --

500 gm karela(bitter melon), 1 big onion, 5 red chilies, 14-15 garlic, 7-8 Black pepper, 

 1 tablespoon cumin, 1 tablespoon coriander powder, 1 teaspoon turmeric, 1 small raw mango/ 1 tablespoon powder, 2 cloves. 


Now, 

1. Chopped the karelas into two parts. 

2.Take a kadhai on flame. Pour 350 ml water. 

3. Add chopped Karela's.

4. Add one tablespoon salt and one tablespoon mustard oil. 

5. Mix it and put a lid for 10 minutes on medium flame. 

6.Grind the spices till it's boiling. 

7. After 10 minutes switch off the flame and take out the karela in a bowl. 

8. Take out the excess water. 

9. Now pour 4tbsp mustered oil on the kadhai.

10. heat oil in medium flame. 

11. Add the karela's and cook till it turns golden brown. 

12. It's done, now take out the karelas in a bowl. 

13. Now pour 2 tablespoons of refined oil in the kadhai add ground spices and keep stirring.

14. Cook till it's become dry and remove the excess oil from the masala. 

15. Now add 1 and 1/2 tbsp salt. 

16. Add cooked karela. 

17. Mix and put a lid for 10 minutes on low flame. 

18. It's done. Take it out on a plate/bowl.and enjoy 😉.


 You can check out the recipe video here 

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Thanks for your valuable time. If you like the recipe share it with your friends and family. 



Hellooooooofoodies आशा करते हैं कि आप सभी अच्छा कर रहे होंगे। यहाँ आप सभी के लिए एक बहुत ही रोचक रेसिपी है। आज की रेसिपी "करेला का भरता" के बारे में है




तो चलिए शुरू करते हैं सामग्री से-

500 ग्राम करेले, 1 बड़ा प्याज, 5 लाल मिर्च, 14-15 लहसुन, 7-8 काली मिर्च,

 1 बड़ा चम्मच जीरा, 1 बड़ा चम्मच धनिया पाउडर, 1 चम्मच हल्दी, 1 छोटा कच्चा आम/ 1 बड़ा चम्मच पाउडर, 2 लौंग।


अब क,

1. करेले को दो भागों में काट लें।

2. एक कढ़ाई को गैस पर रख लीजिये. 350 मिली पानी डालें।

3. कटे हुए करेले डालें।

4. एक बड़ा चम्मच नमक और एक बड़ा चम्मच सरसों का तेल डालें।

5. इसे मिक्स करके मध्यम आंच पर 10 मिनट के लिए ढक्कन लगा दें.

6. मसाले में उबाल आने तक पीस लीजिए.

7. 10 मिनिट बाद गैस बंद कर दीजिए और करेले को प्याले में निकाल लीजिए.

8. अतिरिक्त पानी निकाल लें।

9. अब कढ़ाई में 4 टेबल स्पून सरसों का तेल डालें।

10. मध्यम आंच में तेल गर्म करें।

11. करेले डालकर सुनहरा होने तक पकाएं।

12. हो गया, अब करेलों को प्याले में निकाल लीजिए.

13. अब कढ़ाई में 2 टेबल स्पून रिफाइंड तेल डालिये और पिसा हुआ मसाला डालिये और चलाते रहिये.

14. मसाले के सूखने तक पकाएं और मसाले से अतिरिक्त तेल निकाल दें.

15. अब 1 और 1/2 टेबल स्पून नमक डालें।

16. पका हुआ करेला डालें।

17. मिक्स करें और धीमी आंच पर 10 मिनट के लिए ढक्कन लगा दें।

18. हो गया। इसे किसी प्लेट या प्याले में निकालिये और का आनंद लीजिये.


 आप यहां नुस्खा वीडियो देख सकते हैं

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आपके बहुमूल्य समय के लिए धन्यवाद। अगर आपको रेसिपी पसंद आए तो इसे अपने दोस्तों और परिवार के साथ शेयर करें।


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