potato puff

 

potato puff


Helloooooooo foodies hope all of u are doing well. Here's a very interesting recipe for all of you. Today's recipe is about "potato puff😍" 



So, let's start--

1.Take 1 cup wheat flour now add two tablespoons of refined oil, one teaspoon carom seeds and black cumin, and one tablespoon salt. Now mix it. 

2. Add 1/2 cup water and make a semi-soft dough. 

3.Apply 1 tablespoon refined oil in it and keep it aside for 10-15 minutes. 


For stuffing - 

Ingredients --

3 chopped green chili, 1/2 inch chopped ginger, 3-4 pieces of chopped garlic, 1 medium-sized chopped onion, 1 teaspoon cumin, 1/2 cup soaked channa, 4-5 mashed potatoes. 


Now, 

1. Take a kadhai on medium flame gas pour two tablespoon mustard oil. 

2. Add 1 teaspoon cumin, chopped green chili and ginger, garlic, and chopped onion. 

3. Cook till it's become golden in color. 

4. Now add soaked channa. (you can add peanut instead of channa) 

5. Add 1 tablespoon salt, 1 teaspoon cumin powder, one teaspoon coriander powder, and 1/2 teaspoon turmeric powder. 

6. Cook 2-3 minutes. 

7. Add 4-5 medium-sized mashed potatoes. 

8. Cook it for 4-5 minutes on medium flame. 

9. Our stuffing is ready. Take it out in a bowl. 



Now, 

1. Take the dough and make a roll and cut it into small equal pieces. 

2. Make thin chappati's.

3. Make all chappati in the same way and keep it aside. 

4. Now take a bowl and take 2 tablespoons of wheat flour, 1 tablespoon refined oil and make a paste. 

5. Take a chappati and add the mixture well. 

6. And add another chappati on the above. 

7. Now repeat the process and place all the chupatties.

8. When it's done make a roll.

9. Cut it into equal pieces. 

10. Make it a ball and press it. 

11. Roll and make a thin and small chappati. 

12. Cut all four sides and fill the stuffing. 

13. Now apply water in the corner and fold. And make a triangle shape. 

14. Repeat the same process. 


Now, 

1. Take a kadhai to pour one cup of refined oil. 

2. Fry the puff in hot oil till it's turned golden brown. 


Our potato puffs are ready to eat. Serve it as your style. And enjoy 😉.


 You can check out the recipe video here 

👇👇

Check recipe video

Thanks for your valuable time. If you like the recipe share it with your friends and family. 



Hellooooooofoodies आशा करते हैं कि आप सभी अच्छा कर रहे होंगे। यहाँ आप सभी के लिए एक बहुत ही रोचक रेसिपी है। आज की रेसिपी "आलू पफ" के बारे में है




चलिए, शुरू करते हैं--

1. 1 कप गेहूं का आटा लें, अब इसमें दो बड़े चम्मच रिफाइंड तेल, एक चम्मच अजवायन और काला जीरा और एक बड़ा चम्मच नमक मिलाएं। अब इसे मिक्स करें।

2. 1/2 कप पानी डालकर आधा नरम आटा गूंथ लें।

3. इसमें 1 बड़ा चम्मच रिफाइंड तेल लगाएं और 10-15 मिनट के लिए अलग रख दें।


भराई के लिए -

सामग्री --

3 कटी हुई हरी मिर्च, 1/2 इंच कटा अदरक, कटा हुआ लहसुन के 3-4 टुकड़े, 1 मध्यम आकार का कटा प्याज, 1 चम्मच जीरा, 1/2 कप भीगा हुआ चना, 4-5 मसले हुए आलू।


अब,

1. एक कढ़ाई में मध्यम आंच पर दो बड़े चम्मच सरसों का तेल डालें।

2. 1 छोटा चम्मच जीरा, कटी हुई हरी मिर्च और अदरक, लहसुन और कटा हुआ प्याज डालें।

3. इसे सुनहरा होने तक पकाएं.

4. अब भीगे हुए चना डालें। (चने की जगह मूंगफली भी डाल सकते हैं)

5. इसमें 1 टेबल स्पून नमक, 1 टीस्पून जीरा पाउडर, 1 टीस्पून धनिया पाउडर और 1/2 टीस्पून हल्दी पाउडर मिलाएं।

6. 2-3 मिनट पकाएं।

7. 4-5 मध्यम आकार के मसले हुए आलू डालें।

8. इसे मध्यम आंच में 4-5 मिनट तक पकाएं.

9. हमारी स्टफिंग बनकर तैयार है. इसे प्याले में निकाल लीजिए.



अब,

1. लोई लेकर उसका रोल बना लें और छोटे-छोटे बराबर टुकड़ों में काट लें.

2. पतली चपाती बना लीजिये.

3. सारी चपाती इसी तरह बनाकर एक तरफ रख दें.

4. अब एक बाउल लें और उसमें 2 बड़े चम्मच गेहूं का आटा, 1 बड़ा चम्मच रिफाइंड तेल लेकर पेस्ट बना लें।

5. एक रोटी लें और मिश्रण को अच्छी तरह मिला लें।

6. और ऊपर से एक और चपाती डालें।

7. अब यही प्रक्रिया दोहराएं और सारी चपाती डाल दें।

8. जब यह हो जाए तो इसे बेल लें।

9. इसे बराबर टुकड़ों में काट लें।

10. इसकी लोई बनाकर दबा दें।

11. बेल कर पतली और छोटी चपाती बना लें.

12. चारों तरफ से काट कर स्टफिंग भर दें।

13. अब कोने में पानी लगाकर मोड़ें। और त्रिभुज का आकार बना लें।

14. यही प्रक्रिया दोहराएं।


अब,

1. एक कढ़ाई लें उसमें एक कप रिफाइंड तेल डालें।

2. पफ को गरम तेल में सुनहरा होने तक तल लें.


हमारे आलू पफ खाने के लिए तैयार हैं. इसे अपने स्टाइल के अनुसार सर्व करें। और आनंद लें


 आप यहां नुस्खा वीडियो देख सकते हैं

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Video

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