Helloooooooo foodies hope all of u are doing well. Here's a very interesting recipe for all of you. Today's recipe is about "Loki ka kofta😍"
So, let's start with the ingredients ----
1. One medium-sized guard, 2 medium-sized tomatoes, one onion, spices, one cup of gram flour.
Preparation
1. Chop the guard.
2. Add salt so the extra water goes out.
3. Grind the cinnamon, black pepper, coriander, cumin, garlic, ginger 5-6 red Mirchi, two cardamoms, 4 cloves.
Now,
1. Take a kadhai on high flame gas. Pour one Cup mustered oil.
2. Take out all the extra water from the chopped guard by pressing with your hands.
3. Now add 1 and 1/2 teaspoon salt, one teaspoon turmeric, one teaspoon Mirchi powder, one teaspoon cumin and coriander powder, and half cup gram flour on
4. Mix it well.
5. Make round-shaped kofta. And fry it on the kadhai.
6. Fry till it becomes golden brown.
7. Take out all the koftas on a plate.
Now we will make gravy,
1.Add two three-bay leaves and Chopped onion. Fry till the onions become reddish.
2.Now add the ground paste and chopped tomatoes. cook on medium flame until it melted.
3. Now add two cups of water and kofta's and put a lid for 5-6 minutes.
4.Add 1 and 1/2 teaspoon salt.
5. Cook till 5 minutes on high flame.
So our lauki ka kofta is ready to eat. Take it out on a plate or bowl and enjoy 😉.
You can check out the recipe video here
👇👇
Thanks for your valuable time. If you like the recipe share it with your friends and family.
Hellooooooofoodies आशा करते हैं कि आप सभी अच्छा कर रहे होंगे। यहाँ आप सभी के लिए एक बहुत ही रोचक रेसिपी है। आज की रेसिपी "लोकी का कोफ्ता" के बारे में है
तो, चलिए सामग्री के साथ शुरू करते हैं ----
1. एक मध्यम आकार का गार्ड, 2 मध्यम आकार के टमाटर, एक प्याज, मसाले, एक कप बेसन।
तैयारी
1. गार्ड को काट लें।
2. नमक डालें ताकि अतिरिक्त पानी निकल जाए।
3. दालचीनी, काली मिर्च, धनिया, जीरा, लहसुन, अदरक 5-6 लाल मिर्च, दो इलायची, 4 लौंग पीस लें।
अब ,
1. एक कढ़ाई को तेज आंच पर गैस पर रख लीजिए. एक कप सरसों का तेल डालें।
2. कटे हुए गार्डे से सारा अतिरिक्त पानी हाथ से दबा कर निकाल दीजिये.
3. अब इसमें 1 और 1/2 चम्मच नमक, एक चम्मच हल्दी, एक चम्मच मिर्च पाउडर, एक चम्मच जीरा और धनिया पाउडर और आधा कप बेसन डाल कर मिला दें।
4. इसे अच्छे से मिलाएं।
5. गोल आकार के कोफ्ते बना लें. और कढा़ई पर तल लें।
6. गोल्डन ब्राउन होने तक फ्राई करें।
7. सारे कोफ्ते एक प्लेट में निकाल लीजिए.
अब हम ग्रेवी बनाएंगे,
1. दो-तीन तेज पत्ते और कटा हुआ प्याज डालें। प्याज के लाल होने तक भूनें।
2. अब इसमें पिसा हुआ पेस्ट और कटे टमाटर डालें। मध्यम आंच पर पिघलने तक पकाएं।
3. अब इसमें दो कप पानी और कोफ्ते डालकर 5-6 मिनिट के लिए ढक्कन लगा दीजिए.
4. 1 और 1/2 चम्मच नमक डालें।
5. तेज आंच पर 5 मिनट तक पकाएं.
तो हमारा लौकी का कोफ्ता खाने के लिए तैयार है. इसे किसी प्लेट या प्याले में निकालिये और का आनंद लीजिये.
आप यहां नुस्खा वीडियो देख सकते हैं
👇👇
आपके बहुमूल्य समय के लिए धन्यवाद। अगर आपको रेसिपी पसंद आए तो इसे अपने दोस्तों और परिवार के साथ शेयर करें।
0 Comments